Főoldal

Bemutatkozunk

Egyesületünk hivatalosan 2005-ben alakult, de tényleges tevékenységét csak 2008-ban kezdte el azzal a céllal, hogy meghonosítsa e sportágat Győrben, mind tömegsport, mind versenysport szintjén. 2010 óta közhasznú egyesületként működünk.

Kiemelkedően fontosnak tartjuk az utánpótlás kinevelését, így az általános és középiskolás korosztály számára egészséges, szórakoztató időtöltés alternatíváját nyújtjuk a céltalan időtöltés, otthon ülés helyett - a tehetségesek számára pedig a versenyzés, sikerélmény, fejlődés lehetőségét.

A versenyfelkészítő edzéseket tapasztalt, sportoktatói képzettséggel és versenyző múlttal rendelkező edző vezeti, így a fiatalok szakszerű képzése biztosított, mindemellett több tagunk is rendelkezik versenyzői múlttal, így a tapasztalatok átadására, a színvonalas sportéletre is van lehetőség.

Edzéseink időpontjáról, helyéről és kapcsolatfelvételi lehetőségekről a Kapcsolat menüpont alatt található további információ.

Kinek ajánljuk?

Várjuk mindazon diákok vagy felnőttek jelentkezését, akik rendszeresen, vagy alkalomszerűen hódolnának e nagyszerű sportnak! A fiatalabb korosztály tematikusan felépített edzések során sajátíthatja el a tollaslabda sport technikáját, részt vehet korosztályos versenyeken, edzőtáborban. A felnőttek szabad játék keretein belül hódolhatnak e sportnak, de aki igényli a technikai elmélyülést, annak is tudunk segítséget nyújtani. Az edzések számát igyekszünk az igényekhez igazítani, ugyanakkor, a tornatermi kapacitás korlátokat szab a létszámnak, így javasoljuk a mielőbbi jelentkezést a Kapcsolat menüpontnál.

Miért ajánljuk?

A tollaslabdát életkortól és nemtől függetlenül mindenki űzheti (szélcsendes időben akár szabadtéren is). A sportág előnye, hogy - sportolásra alkalmas termen kívül – eszközigénye nem jelentős, ugyanakkor rendkívül jól átmozgat, nem durva sport, kevés gyakorlás után is egészséges testmozgást, jó szórakozást és sikerélményt jelent. Az olimpiai rangra emelkedett versenysport viszont rendszeres és sok edzésmunkát, nagy ügyességet, kitűnő reflexeket, kiváló állóképességet követel.

A tollaslabda sport rövid története       

A tollaslabda játék több ezer éves múltra tekinthet vissza. 1872-ben az angliai Badminton fürdővároskában játszották először versenyszerűen, innen származik a versenysportág nemzetközi elnevezése.

1934-ben jött létre a Nemzetközi Tollaslabda Szövetséget /IBF/; 1967-ben pedig az Európai Tollaslabda Szövetség /EBU/. A  Magyar Tollaslabda Szövetség 1969-ben alakult, bár a magyar tollaslabdasport alapítási évének 1960-at tekintjük.

A tollaslabda az 1972.évi müncheni, valamint az 1988.évi szöuli nyári olimpiai játékokon bemutató sportágként szerepelt. Az 1992.évi barcelonai olimpia óta azonban hivatalos olimpiai versenysport.

(forrás: Rázsó Pál: Badmintontörténet)

Tollaslabda-élet Győrben

Győrben 1974-ben alakult meg az első tollaslabda-szakosztály a Győri Volán SC-n belül, ami – sajnos – az 1980-as évek közepére megszűnt. Iskolai szinten ugyan tovább élt a sportág városunkban, mindezek ellenére az ország 5-dik legnagyobb városában ez idáig (egy-két egyéni kezdeményezéstől eltekintve) nem létezett szervezett keretek között működő tollaslabda sport, egészen egyesületünk megalakulásáig.