Tudnivalók

Játékról, játékszabályokról rövidenA tollaslabda mérkőzés lehet egyes (női és férfi), valamint páros (női, férfi, és vegyes). Egy mérkőzés két nyert játszmáig; egy játszma 21 pontig tart, kivéve, ha nem sikerül legalább két ponttal nyerni. Ebben az esetben addig kell játszani, amíg valaki(k) el nem éri(k) a két pont különbséget, vagy a 30-dik pontot.
    A játékosok a játéktér két térfelén helyezkednek el. Lásd 1. ábra!

 


 
1. ábra: Tollaslabda-pálya
    Azt a játékost, aki a labda játékba hozatalára jogosult, adogatónak nevezzük, ellenfele a fogadó. Az adogató az adogatótér bármely pontjáról elvégezheti az adogatást, azonban a tollaslabda megütésének pillanatában lábával az adogatótér határvonalait nem érintheti és azokat nem lépheti át, valamint mindkét lábával érintenie kell a talajt. A fogadónak hasonlóképpen a fogadótérben kell állnia az adogatás megtörténtéig.
    Az adogatás alulról felfelé történik, a labdát a derékmagasság alatt kell megütni úgy, hogy az ütő nyele lefelé mutasson. A szervát (adogatást) átlós irányba kell ütni, mégpedig úgy, hogy a labda a fogadótérbe essen. 0 és páros számú pontoknál mindig jobb oldalról, páratlan pontszámnál mindig bal oldalról kell szerválni. Lásd még 2. ábra! 
 2. ábra Példa az adogatásra (az adogató- és fogadó-tér is a játéktérhez tartozik!)    Minden adogatás után pontot szerez valamelyik térfélen lévő játékos vagy páros. Amelyik térfél a pontot szerezte, az adogat. Az adogatás fogadása után az egész játéktérre üthető a labda (Figyelem: az egyéni és páros játéktér különbözik egymástól – lásd 1. ábra!). A vonalak természetesen a pályához tartoznak.
    Játék közben a labdát csak a háló felett lehet a másik térfelére juttatni, és csak egyetlen ütéssel. Páros játéknál az adogatást csak a fogadó játékos ütheti meg, utána már bármelyik, de csak egy ütés engedélyezett. Pontot az az oldal szerez, amelyik a másik térfelére üti át (szabályosan) a labdát úgy, hogy az ellenfél nem tudja visszaütni az ő térfelére.
    Páros játéknál addig adogat egy játékos – természetesen pontszámtól függően az előírt jobb vagy bal adogatótérből – amíg az ő párosuk nyeri a pontokat.  Amikor egy pont elvesztése után újra visszanyerték az adogatást (tehát újra pontot szereztek), akkor az a játékos adogat, amelyiknek a pontszámnak megfelelő adogatótérben kell állnia. Ugyanis amíg nem szereznek pontot, addig úgy kell felállniuk szervafogadásra, ahogy az utolsó adogatásukkor felálltak.
    A minden részletet leíró (hivatalos) játékszabályokról bővebben a Magyar Tollaslabda Szövetség honlapján olvashatnak! (www.badminton.hu)